Leren van kaarten
01-11-2018 Kortsluiting door losse bedrading
Wat is er gebeurd?

Tijdens elektrotechnisch onderhoud aan een regelkast / verdeelinrichting,  is tijdens het meten van stromen geconstateerd dat de bedrading niet goed vast was gezet en losschoot tijdens het meten.

Dit is inmiddels gemeld en verholpen maar we willen jullie hiervan op de hoogte stellen zodat we soortgelijke incidenten kunnen voorkomen en kunnen leren van elkaar.


Wat ging er fout?

Bovenstaand een afbeelding van een schakelkast, doordat de bovenste (rood) kabels een stuk massiever en stugger  zijn dan de onderste (groen) kan het voorkomen dat de “stugge” kabel aan bovenzijde losschiet, dit omdat de stroomtang vaak een grote bek heeft kan hierdoor mechanische spanning ontstaan waardoor eventuele lossere  aansluitingen loslaten met alle gevolgen van dien.

Het is dus van belang dat we de juiste meters gebruiken waardoor we niet hoeven te wrikken aan de bedrading,  de stroomtang die we hebben gebruikt was hiervoor ongeschikt en heeft tot een gevaarlijke situatie geleid.

Maatregelen - Hoe was dit te voorkomen?

Door vooraf altijd een goede LMRA uit te voeren en je te vergewissen dat de meter geschikt is voor dit specifieke gebruik, dus de juiste tools voor de klus altijd bij je hebben en hier vooraf goed over na te denken. Als jij inschat dat er geen veilige meting kan worden uitgevoerd stop dan en neem contact op met je leidinggevende.

In sommige situaties is er voldoende ruimte tussen de bedrading om een veilige meting uit te voeren.

Leerpunten

1.       Denk goed na over beoogde werkzaamheden (LMRA) en meet altijd op een veilige manier met de juiste meter.

2.       Gebruik altijd het juiste formaat stroomtang.

3.       Bij aanwezigheid van soepele bedrading altijd daar op stromen meten om risico te beperken.

4.       Bij twijfel niet meten en in rapportage naar klant aangeven: N.T.M (niet te meten)