Welkom bij de KuijpersVeilig App. In deze App staan de Kuijpers-voorschriften die je in verband met ieders veiligheid moet naleven. Het is in je eigen en andermans belang dat je onze regels kent en actief toepast. Let op: gelden er op de locatie waar je werkt strengere regels dan de Kuijpers-regels? Dan zijn die strengere regels leidend.
Ik vind het zelf altijd erg vervelend om te horen dat er een ongeluk is gebeurd. Elk ongeval is er één te veel. Als organisatie hebben we de verantwoordelijkheid om in de juiste werkomstandigheden te voorzien én om de juiste gereedschappen en beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen. Dit hebben we op orde. Mocht je anders ervaren: meld dit dan via deze KuijpersVeilig App. Als medewerker ben je altijd verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Besef dat iedereen, dus ook jij, het werk stil mag leggen bij een onveilige situatie.
Twijfel je? Druk op knop LRMA en bestudeer deze regels aandachtig, bij een negatieve conclusie neem dan contact op met je collega’s of leidinggevende. Neem bij onveilige situaties het gevaar weg. Het werk stilleggen tijdens een onveilige situatie is geen vrije keuze, maar een (morele) verplichting. Meld vervolgens via de KuijpersVeilig App de situatie. Het is mijn verantwoordelijkheid en persoonlijke doel dat iedereen gezond naar huis gaat aan het einde van elke werkdag.
Iedere medewerker of medewerker die onder contract staat van Kuijpers is een Kuijpers-ambassadeur. Dat betekent dat we ook op het gebied van veiligheid moeten laten zien dat Kuijpers de beste partner is om mee samen te werken. We beschouwen een project alleen als succesvol, als het zonder ongevallen is gerealiseerd.
We werken volgens de volgende veiligheidswaarden:
Eigenaarschap
Duidelijkheid
Elkaar scherp houden
Zorg dat je deze waarden altijd in je achterhoofd houdt tijdens het werken, want er is altijd tijd om veilig te werken.
We streven ernaar om continu te verbeteren op het gebied van veiligheid. Zorg daarom dat je een gevaarlijke situatie altijd via deze App meldt en bij je leidinggevende. Na melding neemt de veiligheidsverantwoordelijke actie en wordt je op de hoogte gehouden van de voortgang van de melding. Zo kunnen we op tijd actie ondernemen, voordat er ongelukken gebeuren. Ik hoop dat we je met deze KuijpersVeilig App voldoende hulpmiddelen aanreiken om het werk op een veilige, gezonde en verantwoorde wijze uit te voeren. Mocht je suggesties hebben voor verbetering: geef het door aan je collega’s, leidinggevende of veiligheidskundige.
Ik reken op je medewerking!
Aukje Kuypers
Algemeen directeur
Veilig werken is alleen mogelijk als we in staat zijn om vroegtijdig de aanwezige gevaren te herkennen, weg te nemen of te beheersen. Hiervoor is uiteraard wel de nodige kennis en kunde vereist. Vakgerichte trainingen en opleidingen zoals bijvoorbeeld VCA helpen je hierbij. Naast de aanwezige procedures en werkinstructies is het erg belangrijk dat je zelf verantwoor- delijkheid neemt voor je eigen veiligheid en die van anderen. Tenslotte ben jij degene die het verschil kan maken!
Iedere medewerker heeft het recht om zijn of haar werk te onderbreken als er, naar zijn of haar redelijk oordeel, een ernstig direct gevaar dreigt voor personen. De directie van Kuijpers zal je hierin altijd de nodige steun geven. Als je het werk hebt onderbroken, moet je dit direct aan je leiding- gevende melden. Deze zal de melding naar de directie en de afdeling KAM verzorgen. Vervolgens zoek je gezamenlijk naar een oplossing voor het probleem.
Voor het beheersen van de aanwezige gevaren geldt dat er gewerkt moet worden volgens de arbeidshygiënische strategie. Deze bestaat uit vier niveaus:
Bij Kuijpers bereiden we projecten goed voor en kunnen we mogelijke gevaren in een vroeg stadium herkennen, wegnemen of beheersen. Hiervoor wordt vooraf per project een VGM-plan gemaakt.
Alle medewerkers van Kuijpers, inclusief inleners en onderaannemers die op een project gaan werken, krijgen een instructie. Die gaat over de specifieke regels en voorschriften die in het VGM-plan, en samen met onze klant, zijn vastgelegd en dus op het project gelden.
De instructie wordt gegeven door de leidinggevende van Kuijpers op het project. Dit start- werkoverleg wordt vastgelegd op het hiervoor bedoelde formulier (F037).
De informatie in deze instructie gaat o.a. over:Om ervoor te zorgen dat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu organiseren we toolboxmeetings. Een toolboxmeeting is een interactief overleg tussen de leidinggevende en de medewerkers. Als operationeel medewerker ben je verplicht hier actief aan deel te nemen. Ook is dit het moment om veiligheidspunten te bespreken met elkaar.
Tijdens een toolboxmeeting komen de volgende onderwerpen aan bod:Team Kwaliteit, Arbo & Milieu
Jan-Willem van den Brink
KAM algemene zaken, veiligheidsgedrag, Kwaliteit en verbeteren, Managementsystemen en Centrale Projecten
Edwin Gielissen
Eric de Punder
Inge van de Sande
Marinus Knol
Monique van Beek
Sidney van der Lee
Peter van der Heijden
Arbo & Milieu en Chroom 6
Regio Zuidwest
Afwezig op de even vrijdag
Sjors Piersma
Daan Verhoeven